Adománygyűjtést indítunk kárpátaljai testvértelepülésünk, Zápszony javára

Adománygyűjtést indítunk

kárpátaljai testvértelepülésünk, Zápszony javára

Önkormányzati felhívás

2022. február 28.

Tisztelt Arnótiak!

Mindannyian értesülhettünk az Ukrajna elleni katonai támadásról, a televízióban és a közösségi médiában óráról órára láthatjuk a háborús állapotokat.

A közel kétezer fő által lakott, az államhatártól alig 15 kilométerre található színmagyar Zápszony település immár négy éve testvértelepülése Arnótnak. Kölcsönös látogatások sora jelzi a jó kapcsolatot, három alkalommal nagybusszal sokan járhattunk mi is náluk. Tiszteletre méltó embereket, a magyarságukhoz ragaszkodó honfitársakat ismerhettünk meg a zápszonyiakban.

A háború kezdete óta folyamatos kapcsolatban állunk a falu elöljáróságával.

Bár Kárpátalján egyelőre nincsenek harci cselekmények, a Kárpátokon túlról hozzájuk menekülők fogadása, emberhez méltó ellátása miatt úgy érezzük, hogy segítségre szorulnak.  

A mai nappal bezárólag 62 fő részére adnak menedéket, ám folyamatosan érkeznek Zápszonyba is a menekültek a veszélyeztetett területekről. Őket teljes ellátásban részesítik, az óvodájuk épületében helyezték el őket, de egyéb intézményeket is előkészítenek az érintettek fogadására.

A menekültek elszállásolása, étkeztetése meghaladja az egyébként is viszonylag szegény település erejét, az önkormányzat lehetőségeit. 

Ezért önkormányzatunk nevében az alábbi felhívással fordulunk Arnót lakosságához, szervezeteihez.

Biztatunk és kérünk mindenkit, hogy akik megtehetik, a menekültek részére adományozni szíveskedjenek:

  • tartós élelmiszert
  • tisztálkodási szereket,
  • tisztítószereket,
  • ágyneműt, takarót, törölközőt.

Ha valaki pénzt szeretne adományozni, arra is van lehetőség, azt önkormányzatunk a fenti dolgok vásárlására fordítja.

Az iskola épületében működő könyvtárban Lengyelné Papczun Évike munkatársunk keddtől (március 1.) csütörtökig (márc. 3.) minden nap 8 és 13 óra között várja az adományozókat. Az összegyűjtött adományokat önkormányzatunk vezetése személyesen viszi el Zápszonyba. A szállítás tervezett időpontja március 4., péntek.

Tisztelettel kérjük lakosainkat, a településünkön működő intézményeket, szervezeteket, hogy adományozzanak, minél többen járuljunk hozzá a háborús menekültek emberhez méltó ellátásához.

Minden adományt a zápszonyiak, a menekültek nevében is előre köszönünk.

dr. Üveges István polgármester