BESZÁMOLÓ
„A lakodalmi kultúra hagyományainak megélése Arnóton” c. pályázat megvalósításról

   Támogatási Szerződés száma:                BGA 3070/2019

     Pályázati azonosító  TTP-KP-1-2019/1-000247

Arnót Község Önkormányzata 2018. év végén a Bethlen Gábor Alap által megjelent pályázati kiírásra ismét benyújtotta pályázatát „a lakodalmi kultúra hagyományainak megélése Arnóton”  címmel .

A Támogatói okirat száma: BGA/3070/2019, melyben 1.100 000 Ft támogatás megítéléséről döntött. a támogató szervezet.

A rendezvény megtartására 2019. november 9-én szombaton került sor, melyre  meghívtuk  a testvértelepülésünk  Zápszony 30 fős delegációját.

A napot színesítette az „Újmenyecske főkötők  a Kárpát-medencéből” címmel megrendezett kiállítás , mely  a  szihalmi Tobán  Hagyományőrző Népművészeti Egyesület gyűjtése, valamint a gyerekeknek szervezett játszóház.

A színpadon először  a szentistváni Karító Matyó Néptáncegyüttes  műsorát láthatták a nézők, majd Kárpát-medencei vőfélyek gálaműsora következett közel 30 vőfély részvételével. Az érdeklődők betekintést nyerhettek  egy mai vidéki lagzi hangulatos eseményeibe, a menyasszony kikéréstől a búcsúztatáson át a menyecsketáncig.

A bemutató után a vőfélyek emlékfát ültettek az általános iskola melletti emlékparkban, a zápszonyi vendégek ezen is részt vettek.

Az esti programot a Ricsi Fiú humorista fellépése nyitotta meg, majd a Holdviola együttes koncertje következett, ennek  a fellépésnek a költségét  az önkormányzat  fizette.

Este 19 órától a lakodalmi bál kezdődött, melyen a vacsora a szokásos lagzis menüből állt, a vőfélyek által előadott rigmusokkal került felszolgálásra.

Az egész napos rendezvényfolyamot kb 600 fő nézte meg, akik nem csak a községből, de a szomszédos településről és Miskolc városából  is érkeztek. A

A zápszonyi vendégek szállítását, szállását  és vendégül látását a pályázatból finanszírozta az önkormányzat. A szállásuk Sajópálfalán a görög katolikus  zarándokházban volt, mindkét éjjel. Másnap, vasárnap  a Miskolc- Avasi kilátóból a  megyeszékhely belvárosát tekintették meg, majd Lillafüreden az Anna barlangban tettek látogatást, a program közös ebéddel zárult.

A rendezvényt az önkormányzat meghirdette a  település hivatalos honlapján. A meghívókat e-mailen megküldtük a média képviselőinek( Pl.  TV, rádió, újság, ).  Az M1 TV élőben tudósított  a vőfélytalálkozóról. A Szent István rádió felvételről sugározta a riportokat. Az ÉSZAK-Magyarország napilapban és  Miskolc város hivatalos lapjában a Miskolci Naplóban is több cikk megjelent az eseményekről.

Arnót, 2019. december 17.

Üveges István
polgármester