Földrajzi jellemzők

Arnót az ország észak-keleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 6 km-re helyezkedik el. A községet a 3-as út köti össze Miskolccal. Legközelebbi vasútállomás Felsőzsolcán van 5 km-re, a miskolci 6 km-re.

Északról Sajópálfala, nyugatról Szirmabesenyő és Miskolc, délről Felsőzsolca, északkeletről Szikszó, keletről Ongaújfalu, Onga a szomszédos település.

Természetföldrajz

Arnót a Kis-Sajó bal partján, a Sajó hordalék kúpján épült. Keletről a Cserehát hegység nyúlványai, délről az Alföld, nyugatról a Sajó völgye, ártere és északról a szél által kialakított löszdombok határolják. Tengerszint feletti magassága 110 méter.
A település éghajlata, időjárása kielégítő. A tél hidegebb mint az ország más területein. Az uralkodó szél az északi, a nyári csapadékot főleg az észak-nyugati szél hozza. A község életében a Sajó fontos szerepet töltött be, mely számtalanszor változtatta medrét és a magával hozott hordalékot lerakta (kavics, homok, iszap). A Sajó folyó Arnót alatt megmaradt ágát Kis-Sajónak nevezték el.
A település növényzete több száz évvel ezelőtt nagyon gazdag lehetett. Napjainkban a kakukkfű, sárga-nőszirom, mocsári gólyahír, tyúktaréj, habszegfű, salátaboglárka, réti iszalag, kutyatej stb. teszi szebbé a környezetet. Gyógynövények közül megmaradt a bodza, vadrózsa, kökény.
Napjainkra a megfogyatkozott kis vadakból fennmaradt a nyúl, róka, ürge, menyét, nyest, hörcsög, mezei pocok. Madarak közül a széncinege, feketerigó, sárgarigó, kerti rozsdafarkú, fácán, fogoly, pacsirta, meggyvágó, seregély, tarka harkály, kerti rozsdafarkú található. A Kis-Sajó és a Bánya tó környékén vadkacsa, vízi csirke, időnként átvonuló hattyúk, vadlibák, világos fejű dankasirályok láthatók. A vizekben vízi sikló, ponty, csuka, amur, kárász, törpeharcsa található.

Földrajzi nevek

A levéltári adatok, térképek szemléletesen igazolják, hogy Arnót község belterületét, külterületét a jobb eligazodás végett névvel látták el. Az elnevezés általában személyekhez, föld alakjához, kémiai tulajdonságához, vagy az ott termelt termékekhez kapcsolódott. A földrajzi nevek hosszú időn keresztül megmaradtak, egyesekre a lakosság idősebbik része még ma is emlékszik.