Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogatónk!

Őszintén örülök, hogy Arnót weboldalán üdvözölhetem.
Kérem tegyen velem egy virtuális sétát településünkön, és ismerje meg Arnót földrajzát, történelmét, szolgáltatóit, a működő vállalkozásokat, és a település fejlesztési elképzeléseit, pillantson be intézményeink működésébe, kulturális életünkbe és dolgos hétköznapjainkba, céltudatos gazdasági törekvéseinkbe. Bízom benne, hogy a faluba érkező vendégeket, a befektetési és letelepedési lehetőségeket kutatókat megragadják az eddig nem ismert lehetőségek.

Amennyiben sikerült meggyőznünk Önt Arnót vonzó értékeiről, jöjjön el hozzánk, és legyen a lakótársunk.

Várjuk szeretettel Arnóton.

dr. Üveges István
polgármester

Arnót az ország észak-keleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 6 km-re helyezkedik el. A községet a 3-as út köti össze Miskolccal. Legközelebbi vasútállomás Felsőzsolcán van 5 km-re, a miskolci 6 km-re.

Északról Sajópálfala, nyugatról Szirmabesenyő és Miskolc, délről Felsőzsolca, északkeletről Szikszó, keletről Ongaújfalu, Onga a szomszédos település.

Természetföldrajz

Arnót a Kis-Sajó bal partján, a Sajó hordalék kúpján épült. Keletről a cserehát hegység nyúlványai, délről az Alföld, nyugatról a Sajó völgye, ártere és északról a szél által kialakított löszdombok határolják. Tengerszint feletti magassága 110 méter.
A település éghajlata,  A folytatáshoz kattints ide

Néveredet

Árpád-korban fennállott település, melyről az első írásos adat 1230-ból való (Ornolthy néven), amikor Béla király bírákat küld a várföldek visszavételére Borsod vármegyében. Későbbi időkben Arnold, Alsóarnót, Arnolth, Arnod, Arnóth, Sajó-Arnót alakban szerepel. 1910-től a ma is használatos Arnót a község neve. A név német eredetű személynévből származik. Valószínű, hogy az Árpád-korban Arnold nevű főpap, főúr volt birtokosa a falunak.

Az ember számára ezen a vidéken a földrajzi környezet kedvező feltételeket biztosított a letelepedéshez. Arnóton az őskor, újkor, rézkor, bronzkor, kelta vaskorból találtak leleteket. 1230. évi írásos anyagból kitunik, hogy Arnót várföld volt és Borsod várához tartozott. Népessége magyarokból, szlávokból, besenyőkből, kunokból állt.

1544-ben Arnót és még számos község Szendrőhöz, mint járási székhelyhez tartozott. A lakosok növénytermesztéssel foglalkoztak, de fontos szerepe volt az állattartásnak is. 1544 augusztusában az első török támadáskor Arnót nagy része elpusztult. A lakosság egy része Szendrő várába menekült, vagy a nádasokban, később a városokban keresett menedéket. A folytatáshoz kattints ide

A község címere: Álló, háromszögletű, kékkel és vörössel hasított, arany pajzsfőben hullámvonallal vágott katonai pajzs, amelynek (heraldikailag) bal oldali, kék színű mezejében hegyével lefelé és élével kifelé fordított, lebegő ezüst ekevas, jobb oldali, vörös színű mezejében pedig a vágóvonalból eltűnő arany sas látható.
A pajzson rostélyos tornasisak, amelyen oromdísz gyanánt arany színű, koronás női fej látható arany ornamentikával körülvéve.
A sisak csúcsáról jobb oldalon vörös- arany, bal oldalon kék-ezüst foszlányok ereszkednek le, a pajzs alatt pedig szalag lebeg ARNÓT felirattal.
( A hullámvonallal vágott pajzsfő a Sajó folyó közelségére utal, a pajzs kék-vörös színei pedig az újkor legjelentősebb birtokos családjára, a Rákócziakra amint az előtűnő sas is. Az ekevas a községet azonosító XVIII. századi pecsétnyomóról való. Az oromdísz ismét csak egy régi birtokosra: az Ákos nemzetségre, illetve az abból leszármazott Bebek családra emlékezetet.)

Arnóton lakók foglalkoztatási helyzetét mindig meghatározta Miskolc város közelsége. Az utóbbi években a város közelsége mellett egyre jelentősebb előnyt jelent a környező ipari Parkok kialakulása, azok dinamikus fejlődése.

A helyi lakók a település kedvező fekvése, megközelíthetősége, kedvező tömegközlekedési, közúti kapcsolatrendszere miatt Miskolc intézményeiben, a városi és a városkörnyéki vállalkozásokban, illetve a szomszédos ipari Parkokban találnak munkavégzési lehetőséget.

Lépjen kapcsolatba velünk

Címünk

Arnót, Petőfi Sándor u. 120, 3713

Hívjon

(06 46) 200 560

Küldjön emailt

arnot@arnot.hu