Kárpátaljai Kirándulás

Az Önkormányzat 2018. szeptember 5-8 között a HAT-18-03-0003 pályázati támogatás felhasználásával megszervezte a Kárpátaljai kirándulást.

Az utazás fő célja Zápszony általános iskolájának támogatása volt, illetve az, hogy megismerkedjünk a Kárpátaljai magyarság élethelyzetével, mindennapjaival

Utazásunk első napján megismerkedtünk a Munkácsi vár történetével, sétáltunk a belváros macskaköves utcáin, megtekinthettük a történelmi nevezetességeket.

Második napon ellátogattunk Zápszonyba. Ez a település szinte teljesen magyarok által lakott. Megtekintettük a helyi általános iskolát, bepillanthattunk a napi munkába, megnézhettük, hogyan és milyen körülmények között tanulnak a diákok, majd megtekinthettük Ungváron a felújított várat, megnéztük a várban található Honismereti Múzeumot, majd a vár mellet található skanzenbe sétáltunk a különböző stílusú házak, porták között.

A harmadik napon a Borzsa-Havasok felé vettük az irányt. Gyönyörű hegyvidéki utakon járva elértünk el a Hymba-csúcs lábához, ahol libegőre szálltunk és felmentünk a csúcsra, ahol csodálatos panoráma tárult elénk, majd útközben a

szállásunk felé a szolyvai emlékparkban róttuk le tiszteletüket a „ Málenkij robot” áldozatainak emlékművénél és név szerint megemlékeztünk azokról az áldozatokról, akik közeli hozzátartozói voltak a csoporttal utazóknak.

Negyedik napon hazafelé megtekintettük Beregszász híres templomait, történelmi épületeit, színházát, főiskoláját.