Könyvtári, információs és közösségi információs szolgáltatóhely

Cím: Arnót, Alkotmány u.1.sz.

E-mail: arnotikonyvtar@gmail.com

Nyitva tartási idő: Hétfőtől – péntekig 7-15 óráig

Könyvtáros: Lengyel Sándorné

A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Arnóti Fiókkönyvtára 2008. őszétől szeretettel várja minden kedves látogatóját. A könyvtár állományában mind a felnőtt, mind a gyermek olvasók megtalálhatják a kedvükre való olvasmányt. Könyvtárunk állományát folyamatosan gyarapítjuk az olvasói igények figyelembevételével, melyet a „kívánságdobozunk” segítségével mérünk fel.
Folyóirataink közül az alábbiak állnak rendelkezésre, melyek helyben használhatóak: Észak-Magyarország, Szabadföld, Magyar Nemzet, Lakáskultúra, Nők lapja, Autó-Motor, Képes Sport, Bravogirl, Buci Maci.

Könyvtárunk a következő szolgáltatásokkal áll olvasói rendelkezésére:

Internetezési és nyomtatási lehetőség térítés ellenében
Könyvtárközi kölcsönzés
Ingyenes beiratkozás
Folyóiratok és lexikonok helybeni használata
Szerettel várjuk minden kedves régi és új olvasónkat!

Országos Könyvtári Napok

Az Országos Könyvtári Napok keretében 2009. október 7-én került megrendezésre a „Kézműves foglalkozás az ősz keretén belül” elnevezésű gyermekprogramunk. A II Rákóczi Megyei Könyvtárból érkező vendégeink Toronyi Józsefné és Zsova Márta segítségével a kukacos körte készítését sajátítottuk el. Az Országos Könyvtári Napokon belül meghirdetett Mesék Királya és Királynője valamint a Haydn-totó pályázatokon a Weöres Sándor Általános Iskola több tanulója is kiemelkedő eredményt ért el, az utóbbit pedig az iskola egyik tanulója nyerte meg

A Könyves Vasárnap elnevezésű rendezvényen az Alma együttes interaktív műsorára könyvtárunk is meghívást kapott, melyet a könyvtár aktív olvasótáborába tartozó gyermekekkel tekintettünk meg.

Az arnóti közművelődés története

Szervezett közművelődés csak az első világháború utáni években alakult ki. A fő szerepet az egyházi iskolák vállalták. 1922-28-ig a „Sári bíró”, „Bor” és a „Noszti fiú esete Tóth Marival” c. színművet adták elő. 1934-ben férfi énekkar működött a községben. A kultúrházat 1945-1946-ban átépítették. Nemzeti és állami ünnepekre az általános iskola egy-egy osztálya készült, ma is hasonló módon tartják meg az iskolai, községi ünnepélyeket.

Az első szervezett könyvtár az 1930-as években kezdte meg működését. A háború ezt a könyvtárat teljesen tönkre tette. Az 1950-es évek közepén a járási könyvtár szervezésében újra indult a községi nyilvános könyvtár a művelődési ház keretein belül. Ma már csak az iskolai könyvtár üzemel.