BESZÁMOLÓ
„Lakodalmas hagyományok a Kárpát-medencében” c. pályázat megvalósításról

Pályázati azonosító:                                   TTP-KP-1-2021/1-000103

 Időpont: 2022. szeptember 03.-szeptember 06.

Arnótról indult a csoport – Gyergyószárhegy volt az úti cél

Résztvevők száma: 18 fő

Programterv: 1. nap Gyergyószárhegy környéke idegenforgalmi nevezetességeinek Nagyvárad – Székesegyház és Püspöki palota megtekintése, Kolozsváron a Szent Mihály templom látogatása, előtte a Fadrusz János által készített híres Mátyás lovas szobrát látogattuk meg. Ellátogattunk Mátyás király szülőházához, ezt követően a Házsongárdi temetőben fejet hajtottunk nagyjaink sírjai felett. Az esti órákban érkezés Torockóra, mely egy csodálatos kis székely falu. Híres szépséges házairól, kalácsáról és arról, hogy kétszer kel fel a nap a településen. A helyiekkel vacsora közben kötetlenül elbeszélgettünk a népszokásaikról, hagyományaikról.

  1. nap: Bőséges reggeli után Marosvásárhelyre mentünk – itt a Városházát tekintettük meg, Nemzeti Színházat kívülről és a Kultúrpalotát, ahol egy idegenvezető kalauzolt bennünket körbe. Ezt követően Szejkefürdő felé vettük az irányt, ahol – Orbán Balázs író, néprajzi gyűjtő– sírját koszorúztuk meg. Sírja elé székelykapu-sort állítottak, amelyből az utolsó kapu az övé volt, ezt is megnéztük. Ezt követően Korondra utaztunk, ahol a Piroska Panzióban elfoglaltuk szállásunkat. Bőséges vacsora után korán nyugovóra tértünk.
  2. nap: Reggeli után Gyergyószárhegyre mentünk, ahol már vártak minket Danguly Ervin polgármester úr és az önkormányzat dolgozói. A tárgyalóban workshop keretében dr. Üveges István polgármester úr előadást tartott Arnót nevezetességeiről és lakodalmas hagyományainkról, kiemelve a borsodi lakodalmas fonott kalácsunk hagyományát. Ezt követően Danguly Ervin mutatta be szóban a települést, majd körbevezett bennünket a településen. Ezt követően átkísért bennünket Gyergyószentmiklósra, ahol többek között az Ortodox templomot mutatta be, részletesen elmondva annak történetét.

Ezután Korondra mentünk, ahol a sóvágás rejtelmeibe vezetett be bennünket egy helyi mesterember, a bemutató után vásároltunk a sótermékekből.

  1. nap Reggeli után Farkaslakára mentünk, ahol Tamási Áron sírját koszorúztuk meg. Az utolsó program Székelyudvarhelyen a Csokoládé Manufaktúra meglátogatása volt.

 

 

Támogatott cél megvalósulása: A Gyergyószárhegyiekkel kialakított baráti kapcsolat következtében vendéglátásuk Arnóton, Arnót nevezetességeinek megtekintése, dalos találkozó vacsorával egybekötve.

Időpont: 2022. szeptember 16.

Helyszín: Arnót, Művelődési Ház

Résztvevők száma: 40 fő